Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

BiebBoys winnen Biblion-prijs: download gratis leesbevorderingsles

Het BiebBoys-team, bestaande uit Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenbach van de Bibliotheek Gelderland Zuid, mag zich NBD Jeugdspecialist van het Jaar 2021 noemen.

De NBD Biblion-prijs is bedoeld voor de beste jeugdboekenspecialist, die alles weet over kinderboeken, inspeelt op actualiteit, zorgt voor een uitdagende leesomgeving voor kinderen en zowel binnen als buiten de bibliotheek kinderen weet te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven.

BiebBoys actief tijdens lockdown
Op de eerste dag van de lockdown in 2020 beginnen Petra, Joran en Kees met schrijven en filmen voor het project BiebBoys. Vanuit een lege bieb nemen ze video’s op over boeken en lezen met supertoffe challenges voor kinderen vanaf zes jaar. Hun video’s en lesmateriaal worden door bibliotheken uit het hele land gedeeld. Onderling zijn de drie een geoliede machine. Ze betrekken niet alleen hun bibliotheekcollega’s bij de challenges, maar werken ook samen met verschillende culturele en educatieve partners uit de regio.

Gratis lesactiviteit: Elevator Pitch
Iedere maand maken de BiebBoys een video met een challenge rondom leesbevordering en brengen leesplezier en leesmotivatie de klas in. In deze activiteit duiken ze de lift in en gaan aan de slag met boekintroductie, het belang van voorlezen en praten over boeken. In de aflevering ‘Elevator Pitch’ spelen de BiebBoys een wedstrijd wie de meeste mensen enthousiast kan krijgen voor een boek. Maar de mensen die ze willen overtuigen, hebben weinig tijd en ze eindigen steeds in een lift. Het korte ritje in de lift is alle tijd die ze krijgen om de boeken te promoten. Gaat dit lukken?

Ga direct naar de gratis leesbevorderingsactiviteit 'Elevator Pitch'