Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
25/05/2022
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Mark van der Pol

Hulptroepen

Een nieuwe minister die weer een nieuw plan oppert. Dit keer een Masterplan, dus dat gaat goed komen. Toch? Hulptroepen met experts de school in. Eindelijk, want die waren er nog niet. Experts die zorgen dat het niveau van reken, taal en lezen eindelijk beter wordt.

Save the children

Natuurlijk wil iedereen dat kinderen goed kunnen lezen, schrijven en rekenen als ze na acht jaar de school verlaten. Maar nieuwe hulptroepen, wie dan?
En hadden we al geen experts in de scholen? Kunnen de huidige leerkrachten dat niet? Ik zie zoveel steengoede leerkrachten in de scholen die ik bezoek. Ook leerkrachten die het minder goed doen, maar help die dan. Zorg dat ze het wel kunnen en doen.
Ik heb me altijd verbaasd over alle randzaken waar leerkrachten zich mee moesten bezig houden. Kunnen we daar geen hulptroepen voor inschakelen? Mensen die leerkrachten ontzorgen, zodat zij zich alleen bezig hoeven te houden met hun kerntaak: lesgeven, zorgen dat kinderen veel leren en goed in hun vel zitten. Hulptroepen die de administratie doen (en niet alleen die van de directeur), oudergesprekken plannen en de gang opruimen, al het kopieerwerk doen, beter schoonmaken, alle klussen in de school en in de klas uitvoeren, evenementen organiseren en met de ouders regelen, iedere school een maatschappelijk werker. Dat zijn de hulptroepen waar het onderwijs op zit te wachten. En dan gaan de leerkrachten zich lekker bezig houden waarvoor ze het onderwijs zijn ingegaan. Dan moeten ze wel iets leren: loslaten. Maar met goede hulptroepen gaat dat lukken.

Mark van der Pol