Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
10/10/2022
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Mark van der Pol

Twee boeken, één gedachte

Door stom toeval staan in mijn kast opeens twee boeken naast elkaar: 'Onderwijs vraagt leiderschap' en 'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' Ik gebruik beide boeken regelmatig, de één voor wanneer er op een school meer sturing nodig is; de ander wanneer ik een team tref dat ogenschijnlijk zonder directe leiding het mooiste onderwijs op de mat legt.

Save the children

En toen stonden ze opeens naast elkaar. Als een metafoor voor wat ik – denk ik – steeds vaker zie: aan de ene kant de schoolleider of bestuurder die klaagt dat zijn team maar geen initiatief neemt, dat mensen hun professionele ruimte niet nemen en dat je toch mag verwachten dat iedereen op de hoogte is van de laatste inzichten?

Aan de andere kant klaagt het team – of de groep schoolleiders – dat hun leidinggevende totaal niet stuurt, geen richting en kaders geeft en dat anderen niet worden aangesproken of aangepakt. Gevolg: onvrede aan beide kanten en mopperen over elkaar. Deze paradox leidt tot verwijdering. De een kijkt niet wat de ander nodig heeft, de ander geeft dit niet aan en wacht tot de ander het ziet. Dat schiet lekker op.

Dit gaat niet alleen over onderwijs, maar nog meer over veranderen. Een ander kun je niet veranderen; jij kunt wel jezelf veranderen. Dus wat moet jij doen om de ander een stap te laten zetten? En daarin heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid. En die twee boeken in mijn kast? Ik laat ze gebroederlijk naast elkaar staan.

Mark van der Pol