Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
19/04/2022
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Mark van der Pol

Vertel je verhaal

De school heeft van de inspectie het oordeel zeer zwak gekregen. Het is een school met vernieuwend onderwijs en hij bestaat nog niet zo lang.

Save the children

De visie staat nog niet goed op papier, er zijn nog geen documenten waarin staat wat ze doen, in sommige dingen is het team nog zoekend. Maar ondanks dat is de koers van de school in alle vezels te voelen. En ik zie alle kinderen aan het werk, ieder met zijn eigen ‘ding’. Ze maken zelf keuzes, ze werken samen of alleen, ze staan allemaal ‘aan’. De leerkracht geeft een gestructureerde instructie, loopt rond en benadert iedereen op een andere manier. In een gesprek met een stel leerlingen uit groep 7 geven ze aan dat ze de keuzevrijheid prettig vinden, dat ze hier niet zoveel op een tablet hoeven te werken en dat ze hier mogen zijn wie ze zijn.
Ik zie bij vernieuwde scholen nog wel eens wat kwetsbaarheden. En ik snap dat de inspectie normen en beslisregels hanteert. Maar deze school laat zulk mooi onderwijs zien. Het nadeel is alleen dat ze zich niet goed kunnen verantwoorden. Maar gaat het nu om goed onderwijs of om goed verantwoorden? Beide. Wat maakt een leerkracht een goede leerkracht? Weet welk verhaal je vertelt, wat je vertelt en hoe je dit vertelt. Goed onderwijs gaat over pedagogische sensitiviteit, over het verschil maken voor een kind. Weet dít verhaal te vertellen. Ik hoop dat de inspectie snel terugkomt op deze school. Het gaat ze lukken.

Mark van der Pol