Special Vakmanschap: gasthoofdredacteur Thijs Roovers
‘Vakmanschap’, het thema van het maartnummer van JSW. Gasthoofdredacteur Thijs Roovers vulde dit nummer met artikelen over het vakmanschap van leraren, waar we volgens hem meer bij stil mogen staan. Vanuit het perspectief van de leraar, maar ook vanuit bestuurders. Dit om betere carrièreperspectieven te bieden aan leraren. Maar ook om jezelf als leraar te profileren binnen je organisatie: de school als werkplaats.
Bestel de special Vakmanschap
De special Vakmanschap valt op 16 maart bij de abonnees op de mat. Heb je (nog) geen abonnement, maar wil je wel deze special ontvangen? Bestel de special dan eenmalig voor € 7,50 en ontvang naast de special een maand lang toegang tot alle artikelen op jsw.nl.
Inhoud/auteurs van de special
Onderwijs maak je samen. Een school kan niet zonder een team van leraren, ondersteunend personeel en een schoolleider. Eenieder vanuit hun eigen vakmanschap. In dit nummer vertelt Roovers wat hij onder vakmanschap verstaat en hoe je dit als leraar kunt uitdragen.
Verder verbindt Mascha Enthoven (In Holland) onderzoek aan praktijk, om leraren nog beter uitgerust aan het werk te laten gaan. En laat Rinda den Besten (PO-Raad) haar licht schijnen op het (toekomstige) personeelsbeleid om het vak aantrekkelijker te maken voor (startende) leraren. Daarnaast geeft Martin Bootsma (Alan Turingschool) een kijkje in zijn school als werkplaats: hoe leren leraren van elkaar in een goede schoolcultuur?
Over Thijs Roovers
Thijs Roovers is leraar in het basisonderwijs. Daarnaast richtte hij, samen met Paul de Brouwer en Jan van de Ven, ‘PO in Actie’ op. Met deze actiegroep zorgden ze voor meer investeringen in het primair onderwijs en claimden ze een plek aan de cao-tafel. Daarna stonden Thijs en Jan aan de wieg van de beroepsvereniging ‘het Lerarencollectief’. Het Lerarencollectief claimt zeggenschap over wat er in de klas gebeurt terug naar daar waar het thuishoort: bij de leraren. Begin deze maand verscheen zijn boek Leraar, durf te claimen!, over hoe bovenstaande initiatieven tot stand kwamen en hoe je als leraar zelf, binnen je eigen school, stichting en sector, zeggenschap kan claimen.

