Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Taal
28/04/2020
Leestijd 5-8 minuten

Debatteren om te leren

Save the children

Op basisschool Het Mozaïek in Arnhem brengt debatteren leerlingen verder in hun ontwikkeling. Welke lessen kan het primair onderwijs hiervan leren?

Sinds 2006 zijn alle scholen in Nederland verplicht aan burgerschapsonderwijs te doen. Scholen doen dat op verschillende manieren. Maar hoe doe je dat goed? En hoe koppel je andere deelvaardigheden, zoals mondelinge taalvaardigheid, daaraan? Er is een werkvorm die vanaf groep 6 ingezet kan worden voor burgerschapsvorming, mondelinge taalvaardigheid en nog veel meer dan dat: het debat. Al meer dan tien jaar wordt debatteren met veel succes ingezet op Het Mozaïek, een school met veel leerlingen die Nederlands als tweede taal leren en die vaak uit landen zonder democratische traditie komen. Door met leerlingen te debatteren, bereiken de leerkrachten veel: ze bevorderen onder andere de vorming tot betrokken en democratisch vaardige burgers en zien overtuigende verbeteringen van de mondelinge taalvaardigheid van hun leerlingen.

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op JSW.nl, inclusief persoonlijk profiel om artikelen makkelijk te selecteren, delen en bewaren.