Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Taal
13/12/2022
Leestijd 3-5 minuten
Geschreven door Marieke Baselmans

BookTok

Misschien heb je wel eens gehoord van BookTok, maar wat is het? BookTok is de naam voor een online community op TikTok waarbij de gebruikers via creatieve video's leestips aan elkaar geven.

Save the children

Leerkrachten, (school)schrijvers, uitgeverijen en natuurlijk lezers zelf maken korte video’s die het kiezen van een boek makkelijk maken. Deze BookTokkers geven een korte preview van het boek, beoordelen het boek en delen boekennieuwtjes. Zoals de nieuwste boeken, boeken-events of webinar, zoals van de Kinderboekenjuf.

Hulp bij de opstart
Zoek je inspiratie, maak dan als leerkracht eens een account aan voor je klas en dompel je onder in de wereld van bevlogen BookTokkers die dol zijn op boeken. Het werkt aanstekelijk. Voor de bovenbouw zou je ook samen met je leerlingen een BookTokaccount voor de klas kunnen maken, en zo de favoriete boeken van je groep delen in video’s.
Zo vroeg ik mijn oud-leerling Kirsten Habets, die in groep 4, 6 en 8 bij mij in de klas zat, om mij te helpen met het aanmaken van een TikTokaccount. Ze leerde mij hoe je een account aanmaakt, vrienden uitnodigt, een bio aanlegt en de trucs om zoveel mogelijk volgers te krijgen. Ze zette over mijn eerste post een sausje van muziek én emoticons en mijn eerste video op TikTok was een feit.
Ik leerde weer volop van haar, net zoals ze mij voorheen alles leerde over het opzetten van een Prezipresentatie. Ze was indertijd een groep 6-leerling en leerde al haar medeleerlingen om een Prezipresentatie te maken voor de spreekbeurten en boekbesprekingen. Niets voor niets kreeg ze de titel Prezi-expert. Ook binnen jouw klas is er vast een leerling die uitblinkt in het aanleggen van een TikTokaccount en graag de leerkracht de fijne kneepjes van TikTok uitlegt.
Juf Ens en juf Ans (@jufemsjufans) delen de drie typetjes bij de boekenkast, de echte boekenwurm. Ik lees liever een stripje dan een boek en ben een uitsteller: hoe langer zoeken, hoe beter. Heel herkenbaar voor jou als leerkracht ongetwijfeld. Ook leuk om hierover met je leerlingen te praten. ‘Wie herkent zich in welk type?’
Ook delen veel BookTokkers foto’s van hun boekenkast. Zo zie je niet alleen welke boeken ze lezen, maar ook hoe ze hun boeken indelen. Op categorie, alfabetische volgorde of zelfs op kleur.

Naast leuke boekentips te ontdekken, leren je leerlingen ook van BookTok. Bijvoorbeeld wat een cliffhanger is of over vertalingen uit het Engels

Save the children

Wat is een cliffhanger?
Naast leuke boekentips te ontdekken, leren je leerlingen ook van BookTok. Bijvoorbeeld wat een cliffhanger is. De populaire schrijfster Anna Woltz beeldt dit heel grappig aan legt de defintie op een wel heel letterlijke manier uit, al hangend aan een muurtje. Op de TikTokvideo op www.annawoltz.nl legt ze het door een gesproken en geschreven tekst onder de video goed uit. Zo herkennen kinderen ook de spanning die wordt opgebouwd door de auteur. Zodat ze willen weten hoe het verhaal afloopt. Naar aanleiding van dit filmpje kun je met je leerlingen in gesprek gaan over of er cliffhangers wel of niet in hun boek aanwezig zijn.

Leren van vertalingen
Ook kunnen je leerlingen door BookTok in aanraking komen met de vertalers van bijvoorbeeld Engelse kinderboeken. Zoals via het account van Maria Postema. Zij heeft een groot aantal boeken voor uitgeverij Gottmer vertaald vanuit het Engels, zoals De superwonderlijke reis van Freddie over een elfjarige jongen die met zijn twee vrienden op zoek gaat naar zijn voor hem onbekende biologische vader. Hij gaat vooral op feiten af, maar alles blijkt toch meer avontuurlijk en wonderlijk te zijn dan dacht. Ook het boek Nila en het antwoord op echt alles is vertaald door Postema. Als Nila een oortje op straat vindt, krijgt ze toegang tot alle antwoorden op de vragen die je je kunt bedenken. Maar of het bedrijf dat het oortje heeft gemaakt, hier nu zo blij mee is?

Boekenzoeker en boekenlijst
Ook kunnen je leerlingen thuis boekentips opzoeken via Boekenzoeker. Leuke boeken gevonden? Dan kunnen je leerlingen hun leeslijst afdrukken onder de noemer TikTokboeken. Op TikTokkers delen massaal hun boekentips met de hashtag #BookTok. Ook als je zelf geen TikTokker bent, kun je je voordeel doen met deze getipte boeken. Chinouk Thijssen is een BookTokker, maar daarnaast ook auteur en schoolschrijver. Inspirerend is haar video over het onlangs door Clavis uitgegeven boek Lúcia Flores en de behekste kermis. Geschikt voor kinderen vanaf groep 4 die van magische fantasieverhalen houden. In dit boek maakt Lúcia zich op voor een nieuw avontuur met haar Abuelo Hugo. De Welbefaamde Betoverde Limotrein brengt haar naar een bijzondere kermis, betoverd door vier kwaadaardige heksen. Alle attracties, zoals een slakkenachtbaan en neushoornbotsauto’s, komen tot leven. Als de eigenaar zijn levenswerk dreigt kwijt te raken, is het aan Lúcia om de beheksing ongedaan te maken. Maar ze wordt tegengewerkt door de heksen die proberen er alles aan te doen om haar tegen te houden. Een heerlijk fantasierijk boek in een betoverende wereld waarin alles mogelijk is. Het is het tweede deel in de Lúcia Flores-reeks.

2 BookToktips

Annet Jacobs, De TikTok hack (Witte Leeuw, 2022)
Yin wil beroemd worden. Of acrobaat. Op TikTok lijkt dat allebei mogelijk: haar acrodansjes krijgen steeds meer likes. Met dank aan Nova, haar beste vriendin, die haar video’s in elkaar zet met trucs, speciale effecten en filters. Dan wordt Yins account gehackt. Er verschijnen TikToks waarin Yins vrienden voor gek worden gezet. Deze pesterige TikToks worden een hit en zorgen voor extra likes, views en volgers. Uiteindelijk komt ze, door zelf een slimme truc uit te halen, erachter wie haar heeft gehackt. Was het kwade opzet, of een onschuldige grap? Een boek dat met vaart leest. Als lezer wil je erachter komen wie de hacker is en waarom. Door de frisse lay-out, korte zinnen en fijne bladspiegel een aanrader voor leerlingen in je groep die niet zo snel uit zichzelf een boek pakken, maar liever TikTokfilmpjes bekijken.

BookTokaccounts
• @chinoukthijssen
• @fantastische.verhalen
• @leesdetectives
• @clavis.uitgeverij
• @bibliotheewaterland
• @hebbannl
• @kinderboekenjuf