Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Blogs
29/10/2019
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Iris Nonkes-van d...

Sterkte vandaag!

We lezen vaak dat leerkrachten zichzelf serieuzer moeten nemen in hun professie en moeten staan voor wat ze doen. Komen er ouders die aangeven het beter te weten, dan moeten ze zich niet van hun stuk laten brengen, maar helder uitleggen hoe zij de situatie zien en wat volgens hen de juiste handelwijze is. Toon als een ware Juf Ank dat je het klappen van de zweep kent en begeleid ouders, liefst met een ferm zetje, naar de deur.

Save the children

Er wordt gesuggereerd dat leerkrachten dit niet meer kunnen of niet altijd doen, onder andere omdat het onderwijs onder vuur ligt en omdat er veel lastige ouders zijn die verwachten dat je hun kind op een voetstuk plaatst. Door hun positie hierin onvoldoende te pakken, zouden leerkrachten meewerken aan de teloorgang van de status van hun beroep.

Die rol terugpakken, daar ben ik het natuurlijk volledig mee eens – maar ik wil ook graag een klein tegengeluid laten horen.

Vandaag bracht ik mijn dochter naar school en zei ik tegen de juf: ‘Sterkte vandaag!’ Het was een invalleerkracht die ik dit schooljaar voor het eerst in de klas zag, te midden van de 25 kleuters en hun ouders die tegelijk het klaslokaal instroomden. Toen mijn dochter op de kinderopvang zat, zei ik bij het wegbrengen steevast tegen de leidster: ‘Sterkte vandaag!’ En zij zei dan: ‘Jij ook!’ Het gaf me een goed gevoel. Ik had haar weleens verteld over mijn drukke baan met avondvergaderingen, teambijeenkomsten en deadlines. Natuurlijk was zij toegerust voor haar baan en ik voor die van mij, en dat wisten we van elkaar. Toch wensten we elkaar sterkte, en we lazen daarin: ‘We gaan er weer samen voor vandaag!’

‘Veel sterkte vandaag!’, zei ik tegen de invalleerkracht en ze keek me nors aan. ‘Nou, dat heb ik niet nodig, hoor’, zei ze. ‘Ik sta al 40 jaar voor de klas.’

Misschien zouden leerkrachten soms niet meer, maar wat minder moeten laten merken dat ze het klappen van de zweep kennen. Meer uitstralen dat ze uiteraard expert zijn, maar het soms ook niet weten en een slechte dag hebben en soms wat steun kunnen gebruiken. ‘Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dat is ware kennis’, aldus Socrates.

Iedereen heeft zijn eigen expertise, natuurlijk, maar soms weet jij het en soms weet de ander het, ongeacht op wiens terrein je je bevindt. We doen allemaal ons best en we maken er samen wat van.

Ik wens iedereen veel sterkte vandaag.

Iris Nonkes-van den Berg