Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
26/11/2019
Leestijd 1 minuut
Geschreven door Mark van der Pol

Evidence based

‘Uit onderzoek blijkt dat’, een zinsnede die veelvuldig in JSW staat. Onderzoek helpt ons de goede dingen te doen en deze goed te doen. Maar net als zo vaak: niets is voor iedereen; voor elk onderzoek is er ook een tegenonderzoek.

Save the children

Zo at een kennis van mij opeens geen oude kaas meer, omdat hij had gelezen dat dat slecht was. Voor de lol heb ik daarop een onderzoek gezocht waaruit bleek dat jonge kaas ongezond zou zijn. Later at hij alleen nog vleeswaren. Ik zeg hier niet dat onderzoek er niet toe doet. Als veel onderzoeken iets beweren, zal er echt wel een kern van waarheid in zitten.
Op een school waar ik een audit afnam waren ze helemaal van het coöperatief leren af en volledig into de goede instructie. De waarheid en werkelijkheid zijn niet altijd hetzelfde. Ik ben ervan overtuigd dat coöperatieve werkvormen werken én dat een goede instructie van groot belang is. Ga dus niet blind achter één visie aan, maar kijk wat bij jou past, waar jij in gelooft en: waar jouw leerling het beste mee geholpen is. En weten wat werkt, helpt je om de juiste keuzes te maken.

Mark van der Pol