Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
19/05/2019
Leestijd 1 minuut
Geschreven door Mark van der Pol

Naar buiten

Vorige week kregen we op onze school bezoek van Duitse collega’s. Het onderwerp was het betrekken van iedereen rond het kind bij het leven en leren in de school. Een kritische journalist vroeg wat we daar aan hebben.

Save the children

Een van de leerkrachten verwoordde het treffend: ‘Onze Duitse collega’s werken ook in een landelijk gebied, maar in een ander onderwijssysteem. En zij lopen tegen dezelfde problemen aan. Soms denken we dat wij heel bijzondere problemen hebben, maar elders is het niet anders.’
Die collega had helemaal gelijk. Ook elders worstelen ze met dezelfde dingen. Samen met anderen, in een andere omgeving, in een andere context nadenken over problemen, kansen en oplossingen helpt. Wij onderwijsmensen vinden het soms vervelend om de klas uit te gaan en ons te professionaliseren. Het kost geld, tijd en er is geen invaller. Maar we moeten het doen. En het liefst met anderen, van een andere school, uit een andere regio of uit een ander land. Alleen dat al werkt heel erg inspirerend.
Kortom: ga naar buiten; naar een andere klas, een andere school, naar een bedrijf en ga aan de slag. Heel verfrissend, heel leerzaam en nog leuk ook.

Mark van der Pol