Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
15/06/2020
Leestijd 1 minuut
Geschreven door Mark van der Pol

Geloof

Een weekopening op een hervormde school, op 25 mei. Ik ben niet hervormd, maar openingen als deze vind ik waardevol. Een rustig en gezamenlijk moment, niet hoogdravend, even stilstaan voordat de hectiek begint. Het verhaal gaat over geloof, over lente en een koekoek boven een boerderij. De afgelopen maanden hebben we zeker geloof nodig gehad. In onszelf, in de kinderen, in de ouders.

Save the children

Dan het NOS Journaal: volgens een onderzoek ziet 90 procent van de scholen geen leerachterstand bij de kinderen na het thuisonderwijs. Waar is dit op gebaseerd? Dit bericht helpt niet. Dan het bericht dat de minister weer overweegt om ongeschoolden voor de klas te zetten. Hmmm.

Ik sta even in de klas van groep 2/3. De leerkracht maakt zich zorgen; niet alle kinderen hebben al het werk kunnen maken en ook emotioneel is er best veel gebeurd. Ik weet zeker dat alle ouders hun uiterste best hebben gedaan, maar een goede leesles is echt wat anders dan ‘even lezen’ met je moeder. Juist de afgelopen weken kwam naar voren: leerkracht zijn, is een vak.

Beste minister, leerkracht is een cruciaal beroep. Toch? Heb geloof in de mensen die het iedere dag weer doen; crisis of geen crisis. En handel daarnaar.

Mark van der Pol