Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
28/04/2020
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Mark van der Pol

Handboek voor de soldaat

De afgelopen maanden is er heel veel gebeurd, ook rond het onderwijs. Besturen sturen en laten los, directeuren stimuleren en regelen, leerkrachten gaan online en fietsen het dorp door met werkboeken.

Save the children

Ik zie in de mail en op sociale media veel protocollen langskomen. Allemaal goed bedoeld, maar allemaal zoekend naar ‘waar heeft de ander nu behoefte aan?’ In dienst kreeg men in de jaren 90 Handboek voor de soldaat, gericht op een vijand die er toen al niet meer was. Maar de wereld van oorlog en vrede was wel veranderd. Nu hebben we een vijand die er straks – hopelijk – niet meer is, terwijl de wereld wel veranderd zal zijn. Laten we hopen dat we snel weer normaal contact kunnen hebben met kinderen en collega’s – en dat we de goede ontwikkelingen van de inzet van digitale middelen vasthouden. Maar hoe ziet dat er precies uit?
Laten we ons niet verliezen in protocollen. Ik snap dat ouders duidelijkheid willen; dat besturen en overheid grip willen hebben. Maar voordat we het weten gaan we bij ieder nieuw inzicht snelle afspraken maken. We weten niet hoe de wereld er straks uitziet, dus laten we blijven doen wat ons met de kennis van nu het beste lijkt. En dan langzaam de nieuwe wereld vormgeven en dan pas vastleggen.

Mark van der Pol