Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
15/04/2020
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Mark van der Pol

Patronen

Ik schrijf deze column wanneer de scholen nog dicht zijn. Vreemde tijden. Veel onzekerheid, veel leed. Maar zoals vaker in crises: het brengt mensen ook weer bij elkaar en we doorbreken vaste patronen.

Save the children

Hadden we een paar maanden geleden nog beroepen zonder aanzien, nu zijn mensen in de zorg, het onderwijs en de vakkenvullers opeens de helden van de samenleving.

En het ministerie van OCW? Zij gaan ook innoveren: ze komen nu met Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO). Doel: minder administratie. Op hun site: ‘Gegevens worden geregistreerd in een systeem dat de onderwijskundige werkelijkheid volgt.’ Ik kon het lachen even niet stoppen. Het komt in de plaats van BRIN en daarnaast hebben we gelukkig nog Vensters, BRON, DUO, Scholen op de kaart, ISD, OSO, et cetera. En dan nu de RIO.

In tijden van corona heeft het onderwijs laten zien dat we helemaal geen systeem nodig hebben. De helden van het onderwijs hadden het soms binnen een paar uur voor elkaar om onderwijs anders vorm te geven. En nu een systeem dat onze werkelijkheid volgt. Ik hou mijn hart vast. Oh ja, het ministerie van OCW komt met nog iets: opeens is de eindtoets niet meer nodig. Eindelijk; is dat systeem vast weg.

Mark van der Pol