Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
31/01/2020
Leestijd 1 minuut
Geschreven door Mark van der Pol

Ruimte

Op 21 januari kwam Het Onderwijs Pact uit de hoge hoed, een stuk tekst van een brede coalitie van onderwijsorganisaties. De PO-Raad noemde het ‘een mooie stip op de horizon’.

Save the children

Mooie doelen, hele waarheden en reeds langbekende clichés. Er staan geen oplossingen in, het is een oproep tot dialoog. Maar we ‘dialogen’ ons al zo lang suf. Ik vind het echt goed dat er zoveel wordt nagedacht en gepraat over onderwijs tegenwoordig. Maar gaan we het morgen ook anders doen? Om eerlijk te zijn, zie ik weinig structurele verandering.
Hoe verander je een complete sector? Blijven vissen in een steeds leger wordende vijver helpt niet. Net als boos worden, zijinstromers verleiden en staken. Het zit hem in ruimte; ruimte nemen en gebruiken. De scholen in Amsterdam die voor kerst een week dicht gingen om na te denken, willen het nu anders doen.
Het bestuur geeft ruimte aan de scholen, de scholen aan de leerkracht en de leerkracht aan de kinderen. En laten we dat dan in elke school en in elke klas doen. Wat ga jij doen om morgen meer ruimte aan de kinderen te geven? De politiek ontbeert visie, het is dus aan ons. Natuurlijk dialoog. Maar vooral doen!

Mark van der Pol