Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
23/11/2021
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Mark van der Pol

Timemanagement

Tijdens een studiedag om de missie en visie af te stoffen, wordt er gemopperd. Het is allemaal leuk en goed, maar waar halen we de tijd vandaan? Op mijn vraag wie het eens is met de missie en visie – verwoord als hogere en gewaagde doelen – antwoordt iedereen enthousiast.

Save the children

Maar over de uitvoering wordt de bal direct bij de directie, het bestuur en de inspectie gelegd: we moeten veel, er is geen geld, er is geen tijd. ‘Tja’, zeggen twee duocollega’s in de onderbouw, ‘we zijn met z’n tweeën de hele woensdagmiddag – in onze vrije tijd – bezig om samen de werkjes voor te bereiden.’ Wanneer moeten we die dingen dan doen? ‘Een cursus timemanagement?’, stelt iemand voor. Leuk, maar tijd is nou net iets dat je niet kunt managen. Wat je wel kunt managen, is wat je met die tijd doet. Hoeveel uur per dag heb je, naast het lesgeven en het voorbereiden voor morgen? Eén uur? Anderhalf uur? En wat doe je in die tijd? Schoolvoetbal of kennis delen over rekendidactiek?
Sommige mensen vinden dit soort missie-visiedagen vreselijk. Maar een dergelijk fundament zorgt voor een waardegedreven opdracht voor de school, zodat je allemaal aan hetzelfde hogere doel werkt. De Amerikaanse onderwijskundige Grant Wiggens zegt: ’Alles wat je op een dag doet, moet bijdragen aan die opdracht.’ Het zorgt er dus voor dat je keuzes kunt – moet – maken en dus ‘nee’ kunt zeggen tegen een project of vakgebied. Dus: maak die keuze. Tijd krijg je maar één keer.

Mark van der Pol