Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
11/01/2022
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Mark van der Pol

Vertrouwen

Ouders zeggen het vertrouwen in de intern begeleider op. Ze zijn vast boos over iets – en misschien wel terecht –, maar het vertrouwen in iemand opzeggen? Als ik iemand mijn pinpas zou meegeven, is zij het wel.

Save the children

Als directeur kreeg ik eens de vraag van een leerkracht – die in mijn ogen onder de maat presteerde – of ik haar nog vertrouwde. Vertrouwde ik haar? Absoluut, maar in de klas ging het echt niet goed.
Vertrouwen is de bereidheid risico te nemen dat de ander van goede wil is en jouw verwachting niet beschaamt. Vertrouwen gaat dus over integriteit; over de intentie om iets goed te doen. Niet of de ander in staat is om zijn taak goed uit te voeren.
Dan het coronabeleid, de 39e persconferentie. Het kabinet meldt dat de kerstvakantie met een week verlengd wordt. Maar of de scholen op maandag dicht moeten, mogen ze zelf beslissen. Lekker makkelijk. Schipperen tussen onderwijs, welbevinden en gezondheidszorg. Wij zijn van het onderwijs, dus over die eerste twee weten we wel wat. Maar laat ons niet de afweging maken als het over gezondheid gaat.
Meteen daarna een peiling over vertrouwen in het kabinet. Uitkomst: ongekend laag. Niet zo gek toch? Heb ik vertrouwen in die lui? Als mens zeker. Heb ik er geloof in dat zij opgewassen zijn voor hun taak? Het antwoord laat zich raden.
Daarna krijgen we weer een ‘weegmoment’; van een kabinet met ‘nieuw elan’. Laat dat elan vooral bestaan uit het nemen van verantwoordelijkheid, zonder ons op te zadelen met halfslachtige besluiten.

Mark van der Pol