Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
16/09/2020
Leestijd 1 minuut
Geschreven door Mark van der Pol

Virologengedoe

Ik rijd over een rondweg. Op drie achtereenvolgende rotondes zie ik advertenties van scholen en schoolbesturen. Die zullen niet gratis zijn. Scholen en besturen beconcurreren elkaar; we dingen naar de gunst van de ouder.

Save the children

Een oud-inspecteur en hedendaags bestuurder pleitte ervoor dat scholen zich moeten afvragen of ze wel onder hun bestuur willen blijven of liever éénpitter worden of aansluiten bij een ander bestuur.
Dan de discussie rond de ventilatie van schoolgebouwen. Volgens de AOb nemen de besturen hun verantwoordelijkheid niet bij de huisvesting van scholen. Een leerkracht reageert daarop in NRC dat besturen schitteren door afwezigheid. Dat schoot een bestuurder weer in het verkeerde keelgat en die reageert op sociale media.
Elkaar scherp bevragen en professioneel knokken, is absoluut nodig. Maar dan met elkaar en in gesprek. Iedereen vindt er wat van hoe virologen over elkaar heen rollen in de media. En wat doen wij?
Een tijdje geleden was ik bij de Leadership Academy in Oostenrijk. De intervisie doen ze daar in groepen van bestuurders of stafmedewerkers, leidinggevenden, leerkrachten en ondersteuners. Inderdaad, medewerkers in de hiërarchische lijn. Fantastisch. Als we elkaars dilemma’s, zorgen en intenties kennen, komen we verder dan als we elkaar alleen de maat nemen.

Mark van der Pol