Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
12/09/2019
Leestijd 1 minuut
Geschreven door Mark van der Pol

Werkverdelingsplan

Voor een school in Overijssel mocht ik meewerken aan de invulling van het ‘werkverdelingsplan’. Op zich goed dat er iets is om op terug te vallen, maar als we in het onderwijs de uren gaan tellen, gaan we het niet redden.

Save the children

Onderwijs is een ambachtelijk vak dat met passie gegeven wordt. Dat valt niet te leren uit een boekje en kun je niet wegschrijven in een Excel-blad. Kinderen iets leren, vaardigheden bijbrengen, ze begeleiden en goed laten voelen, alle leer- en ontwikkellijnen kennen en bijhouden, ouders betrekken; dat kun je niet een jaar vooruitplannen.
Onderwijs is kijken, luisteren, voelen, dan overleggen, denken, onderzoeken en dan aanpassen, bijstellen en doen. Als je dat in een programma als Cupella of een ander rekeninstrument zet, creëer je een schijnwerkelijkheid.
Het is misschien goed om van tevoren na te denken hoeveel uur je wilt besteden aan festiviteiten of andere triviale zaken, maar dan vooral om scherp te houden waar de prioriteiten liggen. Of wanneer je als team elkaar de maat neemt bij wat iemand wel of niet doet. Maar alsjeblieft, leg dan dat schema weg en aan het werk. Vol vakmanschap en passie. Werkverdeling gaat over cultuur.

Mark van der Pol