Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Blogs
15/03/2021
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Thijs Roovers

Special: Vakmanschap

Onderwijs maak je samen. Een school kan niet zonder een team van leraren, ondersteunend personeel en een schoolleider. Eenieder vanuit hun eigen vakmanschap. Zo kan ‘het onderwijs’ ook niet zonder wetenschappers, beleidsmakers en werkgevers.

Save the children

Toch, strip het onderwijs van alle fratsen en je houdt een klas met leerlingen en een leraar over. In die klas gebeurt het, daar leer je hoe je als groep met elkaar speelt, leert, werkt, huilt en lacht. Al het andere zou dienend moeten zijn aan die klas.
Mogen meedenken over en meewerken aan deze special over vakmanschap is voor mij een grote eer. Juist nu, in tijden van een meldpunt voor ‘linkse docenten’ en waar alles en iedereen zijn mening over wat school moet zijn en wat leraren moeten doen, is het belangrijk om ons vakmanschap te koesteren en te kunnen vertrouwen op de kennis en kunde van onze collega’s.
In dit nummer niet alleen leraren. Mascha Enthoven stelt haar werk in het teken van het verbinden van onderzoek aan praktijk, om leraren nog beter uitgerust aan het werk te laten gaan. Rinda den Besten is iemand die binnen haar rol als voorzitter van de PO-Raad altijd vakkundig en met het oog op wat nodig is voor het onderwijs en de leraren te werk gaat.
Maar natuurlijk kan zo’n themanummer niet zonder leraren. Martin Bootsma, een persoonlijke inspirator, en de twee leraren uit Klassen Astrid en Brugman en Jolanda Rietel, komen ook aan het woord over vakmanschap. Een voor mij persoonlijk heerlijke special over ons prachtige vak en onze prachtige sector.

Thijs Roovers