Profile

Dé basis voor het basisonderwijs

Columns
06/02/2024
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Naomi Smits

Stagiairs: parels?

‘Ook tijdens mijn les houden we ons aan de regels en routines. Als ik praat, ben je stil. Wil je iets vragen, dan steek je je vinger op. Duidelijk?’ Mijn stagiaire heeft de aandacht.

Save the children

Het moge duidelijk zijn: ik heb een stagiaire. En daar ben ik heel blij mee. Ze is een eerstejaars en gaf al tijdens de kennismaking een goede eerste indruk af. Ze had zich ingelezen wat betreft onze school(cultuur), stelde goede vragen en al het pabo-papierwerk (zucht) was keurig op orde. Fijn!

Als het gaat om opleiden van leerkrachten ligt mijn lat erg hoog. Dit moet goed gebeuren. In Nederland kampen we niet alleen met een kwantitatief lerarentekort, maar ook met een kwalitatief lerarentekort. Iets wat ik persoonlijker veel schrijnender vind. Enfin.

In mijn onderwijscarrière heb ik een bonte verzameling aan stagiair(e)s in mijn klas gehad en dat was niet altijd feest (denk aan halfdronken op je stage verschijnen, constant met je telefoon bezig zijn of in huilen uitbarsten tijdens de les). Ik vergeet ook nooit meer die stagiair die de hele tijd – ook wanneer ik instructie gaf – en plein public de discussie met me aanging en alle schoolregels aan de te hippe laars lapte. Na een aantal aanvaringen, interventies door anderen en een kort moment van aan mezelf twijfelen, was ik er klaar mee. Vanuit mijn visie ‘wil-ik-jou-als-collega-of-leerkracht-van-mijn-kind?’ achtte ik degene ongeschikt voor het onderwijs.
Des te meer koester ik die pareltjes die lesgeven serious and important business vinden en heel graag (kinderen iets) willen leren. Het is een verademing als een student iets doet met je feedback en het lesgeven wil verbeteren. Het is heerlijk als er wordt gevraagd: ‘Mag ik dat boek over effectief rekenonderwijs lenen?’ En wat sta ik te juichen als een student uit zichzelf – of na een goed gesprek met mij – (kinder)boeken leest. Zo ook mijn huidige stagiaire.

Natuurlijk valt er een boel te leren, maar de basis is goed en de kennis aanwezig. Laatst vroeg ze: ‘Als jij de rekentoets afneemt, kan ik dan bij een lagere groep kijken hoe ze daar de rekeninstructie geven?’ Geloof me, dat is andere koek dan vijf voor acht een appje sturen dat je ziek bent, nog nooit van het werkwoordelijk gezegde te hebben gehoord of in de pauze selfies maken met de leerlingen.

Het halfjaar is voorbijgevlogen en samen met de stagebegeleider vanuit de opleiding en onze schoolopleider evalueren we de periode. Mijn stagiaire heeft haar eerste deel van haar eerste stage met succes afgerond en gaat nu naar groep 3. Van groep 8 neemt ze met pijn in het hart afscheid. ‘Kom je nog naar onze musical kijken, juf?’, vraagt Eva. Dat zal ze doen. Het moge duidelijk zijn: we gaan deze kwalitatief goede leerkracht in spe enorm missen.

Naomi Smits